Dyniowy syrop do latte

28 września, 2013

Jak zwykle zgłupiałam na punkcie nowej kawy w Starbucksie o smaku dyni. Nie było więc niczym dziwnym, że przeniosłam ten smak również do swojej kuchni… I takim sposobem powstał pyszny syrop dyniowy na bazie golden syrup!

Składniki:

  • 120g musu z pieczonej dyni,
  • 140g drobnego cukru,
  • 150ml golden syrup,
  • 100ml wody,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • czubata łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka płaska gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

Z pieczonej dyni, za pomocą nożyka, odcinamy cienko skórkę. Miąższ rozdrabniamy dokładnie za pomocą blendera. W garnuszku łączymy mus dyniowy, cukier, golden syrup oraz wodę – zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz ekstrakt waniliowy – dokładnie mieszamy. Gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Ja swój syrop dyniowy ponownie zmiksowałam za pomocą blendera uzyskując jednolitą konsystencję.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.