Dyniowy syrop do latte

20 września, 2013

Jak zwykle zgłupiałam na punkcie nowej kawy w Starbucksie o smaku dyni. Nie było więc niczym dziwnym, że przeniosłam ten smak również do swojej kuchni… I takim sposobem powstał pyszny syrop dyniowy na bazie golden syrup!

składniki: 120g musu z pieczonej dyni, 140g drobnego cukru, 150ml golden syrup, 100ml wody, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, czubata łyżeczka cynamonu, łyżeczka płaska gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

wykonanie: Z pieczonej dyni, za pomocą nożyka, odcinamy cienko skórkę. Miąższ rozdrabniamy dokładnie za pomocą blendera. W garnuszku łączymy mus dyniowy, cukier, golden syrup oraz wodę – zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy przyprawy oraz ekstrakt waniliowy – dokładnie mieszamy. Gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Ja swój syrop dyniowy ponownie zmiksowałam za pomocą blendera uzyskując jednolitą konsystencję.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz

    • Pamiętaj aby syrop rozpuścić w mleku, które następnie należy spienić :) ja jeszcze dodatkowo dosładzam sobie kawę brązowym cukrem… cierpię ostatnio na brak słodkości :)