Tort śmietanowo ananasowy

13 sierpnia, 2013

Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że moja silna wola jest wyjątkowo wątła… ale nic na to nie poradzę :) Tort śmietanowy prześladował mnie już od kilku dni aż w końcu uległam pokusie i w bardzo krótkim czasie stworzyłam, może niezbyt atrakcyjny wizualnie ale za to pyszny torcik. Choć i tak niekwestionowanym tortożercą jest moja mama – po przesłaniu jej zdjęcia, zadzwoniła do mnie i tylko westchnęła, że ona też by chętnie zjadła… :)

składniki: na biszkopt: 6 jaj, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 12 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia: 500ml śmietany kremówki 36%(jeżeli chcecie tort ozdobić śmietaną to koniecznie około 750ml), 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, dżem ananasowy
poncz: 300ml przegotowanej i ostudzonej wody, sok z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 1 aromat rumowy
opcjonalnie: wiórki kokosowe, owoce

wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż piana stanie się błyszcząca, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy tylko na dnie papierem – boków nie wykładamy ani nie smarujemy – biszkopt wówczas równo wyrośnie. Masę przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu lekko stukamy o blat i odstawiamy do ostudzenia. Przed otwarciem tortownicy za pomocą noża odcinamy ciasto blaszki.
Z wody, cukru, soku z cytryny oraz aromatu przygotowujemy poncz. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy krótko mikserem, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i ubijamy dalej na sztywno. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. I kolejno: dolny blat dokładnie nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, wykładamy porcję bitej śmietany i nakrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, a następnie wykładamy kolejną porcję bitej śmietany. Na wierzchu układamy ostatni blat, który dokładnie pokrywamy bitą śmietaną. Podobne robimy z brzegami ciasta. Tort można opcjonalnie wysypać wiórkami kokosowymi bądź udekorować bitą śmietaną i owocami.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz