Serniczek na zimno na delicjach

13 maja, 2013

Nieszczególnie często biorę się za robienie ciast, bo później sama, przesłodzona wylizywaniem misek po kremie, odstępuję od ich jedzenia i tylko napełniam brzuszki domowników wszelakimi słodkościami. Jednak dzisiaj uległam… Zrobiłam szybki serniczek na zimno na delicjach, w zasadzie z tych składników, które dostępne były w domu :)
Do przygotowania użyłam tortownicy o średnicy 21cm.

składniki: delicje, 200g serka homogenizowanego waniliowego+ niebieska galaretka rozpuszczona w 250ml wody, 150g serka homogenizowanego truskawkowego+ różowa galaretka lub o smaku owoców leśnych rozpuszczona w 250ml wody, galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w 250ml wody+ owoce tropikalne z puszki odsączone, polewa czekoladowa deserowa

wykonanie: Dno tortownicy zabezpieczamy folią spożywczą, następnie wykładamy delicjami układając czekoladą ku górze. Za pomocą miksera łączymy serek waniliowy z rozpuszczoną i ostudzoną niebieską galaretką – wylewamy na delicje. Wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika aby warstwa stężała. Następnie na niebieską warstwę wykładamy owoce tropikalne i za pomocą łyżki zalewamy ostudzoną galaretką brzoskwiniową, ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kilka minut. Na koniec łączymy serek truskawkowy z różową galaretką  i wykładamy na drugą warstwę. Wstawiamy do zamrażalnika. W międzyczasie rozgrzewamy polewę aby była płynna ale nie gorącą! I polewamy serniczek w esy floresy. Wstawiamy do lodówki aby serniczek całkowicie stężał (ja nie wytrzymałam :-) )

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz