Malinova tarta

2 lipca, 2013

Tarta jest jednym z tych ciast, które ja nazywam mianem ekspresowych, bo powstają w kilka minut i nie wymagają zbyt wiele pracy. Dlatego też, widząc w sklepie malinki nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym co powstanie dzisiaj w mojej kuchni…
Uwaga! Na stoły wkracza ekspresowa tarta malinowa!

składniki: na spód: 1 i 1/2 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżka śmietany, 1 jajo, 1/2 kostki masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
dodatkowo: 2 budynie śmietankowe, 350ml mleka, 250g śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 2 szkl. malin

wykonanie: Składniki na spód dokładnie mieszamy i zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Blachę do tarty wyklejamy ciastem, nakłuwamy widelcem (niestety moje warunki kuchenne nie są jeszcze 100% także bez fasoli i bez papieru) i pieczemy przez 20 minut. Studzimy. Do rondelka wlewamy 250 ml mleka i zagotowujemy. W pozostałej porcji mleka roztrzepujemy budynie – wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając czekamy aż masa zgęstnieje – będzie bardzo gęsta! Malinki myjemy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
Na ostudzony spód nakładamy budyń, następnie bitą śmietanę i umyte malinki…

… a teraz delektujcie się smakiem tego szybkiego deseru! :)

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

Komentarze

  1. Jak dla mnie – bomba!:)
    Również uwielbiam tarty za czas, w jakim możne je wykonać. Do tego maliny – miodzio :)

    Ściskam cieplutko!

  2. No ja oglądam z zazdrością te wszystkie piękne tarty na blogach, a moje mi nigdy nie wychodzą, ale teraz postanowione, robię ponowną próbę, musi się udać! Twoja wygląda tak pysznie :-)