Citronkladdkaka, czyli szybkie ciasto cytrynowe

9 stycznia, 2014

Citronkladdkaka to jedna z moich nocnych „zachciewajek”. Ciasto, które szybko powstaje, jest obłędnie cytrynowe i zaspokaja niedobory słodkiego… :)

składniki: 1 duża cytryna, 150g masła, 2 żółtka+2 białka, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/5szkl. mąki

masło, bułka tarta do formy

wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie cytrynę sparzamy wrzątkiem, dokładnie wycieramy i ścieramy skórkę. Cytrynę kroimy na pół, wyciskamy sok. W misce, za pomocą miksera, ucieramy żółtka z cukrem oraz sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. W trakcie dodajemy ostudzone masło oraz mąkę i ucieramy. W międzyczasie białka ubijamy na sztywną pianę i lekko mieszamy z masą cytrynową. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę cytrynową przekładamy do formy i wstawiamy ciasto do piekarnika na około 30 -40 minut. Ciasto można podawać z lodami bądź z dodatkiem serka mascarpone.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.

1 Komentarz